Piňon napsal: ....Při překročení tohoto limitu je oznamovací povinnost která podléhá poplatku 333Kč (hozeno od boku)
Ahoj Pavle,
můžu se tě, prosím, zeptat proč si myslíš, že by v návrhu měl být nějaký poplatek? Já té logice nerozumím:-) A zároveň - nejsem teda expert na taktiku vyjednávání - ale ani z pohledu vyjednávání mi takové východisko nepřijde vůbec nejlepší...
V editorialu PBA č.62 předkládá návrh na podobný poplatek p. Borowiec. Argumentuje větami "Vzhledem k tomu, že pivo se zdaňuje spotřební daní, má roční poplatek logiku." a "Homebrewing není koníček pro každého, takže zaplacení jednorázové částky za pocit, že se lze věnovat poměrně vzrušující zálibě bez jakýchkoli problémů, stojí".
Já v tom logiku nevidím. Spotřební daň slouží k regulaci poptávky na trhu - např.snižuje poptávku po škodlivém zboží. A my:
1) neoperujeme na trhu,
2) svojí produkcí nevytváříme nabídku,
3) svojí produkcí nesnižujeme poptávku po produktech pivovarů.
Připustíme-li předpoklad, že alkohol je škodlivý, tak přesto poplatek ve výši několika sto-korun nebude mít na domácí produkci jakýkoli regulační efekt, jelikož nikomu díru do kapsy neudělá.
Doopravdy nechápu proč platit poplatek - jeho smysl, účel, logiku.
Jedinou "logickou" regulací ze strany státu, kterou bych asi byl schopen pobrat, je nastavení limitu.
Pokud se teda stát (=MY) domnívá, že od určité dávky piva na domácnost a rok, je jeho konzumace nezdravá a musí nás před ní chránit:-). To už je ale politika, každý z nás může vidět úlohu státu jinak...a já to respektuju...
PS: I když ty limity roční produkce jsou taky vzhledem k nekontrolovatelnosti prostě směšný...Jediný co se snad dá jakž takž zkontrolovat je to jestli to pivo neprodáváme...