Zkoušel jsem to v různé podobě asi desetkrát. Jeden můj recept na žitný ležák 13 je v Pivařce. Pokud ji nemáš, mohu ti ho poslat, teď ho nemám u sebe. Ten můžu doporučit, ale je hodně žitný (asi 40% žitného sladu). Poslední dobou se přikláním spíš k menšímu podílu žita. 40% je už hodně jiné než běžný ležák, ale někomu to chutná. Pokud je žita hodně, tak se mi osvědčilo přidat trochu CaraAroma, bez něj žito příliš vytupuje. Caraaroma přidá k žitu trochu jiné tóny a schová ho, aniž by to bylo výrazně karamelové.
Další varianta je ležák z plzeňského sladu, kam přidám tak 10% žitného a nic jiného. To je způsob jak trochu ozvláštnit světlý ležák. Ale někdo pak ani nepozná, že to není obyčejný ležák.
Někde jsem se dočetl, že u žita je dobré mít prodlevy při nižších teplotách 40-50°C, hlavně kvůli zcezování Protože je s tím je málo zkušeností, vyřešil jsem to tak, že vařím kontinuální infuzí. Nasypu při 37°C a 3h pozvolna ohřívám na 76°. Tím dám šanci všem procesům při všech teplotách.
Počítej, že pokud je žita hodně, tak je zcezování peklo. Ale i těch 40% se při použití přiměřeného množství sprostých slov zcedit dá.