Penivost pri kvaseni

• kuba1913
  • Avatar uživatele kuba1913 Autor tématu
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
01. srp 2024 14:45 #1 od kuba1913
Penivost pri kvaseni vytvořil uživatel kuba1913
Ahoj, rád bych se zeptal zkušenějších domovarníků co ovlivňuje tvorbu pěny při prvotním kvašení. Vařil jsem pivo po 6. kvásím v kyblu s kvasnou zátkou kvasnice S04. Při předchozích varech, tak pěna při kvašení stoupla o 2 až 5cm ale při posledním kvašení my pěna otevřela víko kvasného kýblu a začala vytékat ven. Pěnu už jsem několikrát sebral a vytváří se stále další. Čím to je?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
14. srp 2024 16:47 #2 od Jersey
Odpověděl Jersey pro téma Penivost pri kvaseni
Ahoj to je pěna, která vzniká naprosto přirozeným způsobem, kdy kvasinky tvoří CO2 a ten vynáší různé částice napovrch. Osobně bych do toho vůbec nesahal. Mimo jiné je to známka kvalitního bouřlivého kvašení, které určitě není na závadu. Aby Ti to nepřetékalo, tak musíš mít odpovídající nádobu, která je dostatečně velká - jak máme uvedeno i přímo v Pivařce jejíž studium vřele doporučuji, tak v kvasné nádobě potřebuješ ideálně 1/3 - 1/4 volného místa. Dalším problémem můžou být vysoké teploty kvašení. Optimální teplota kvasící mladiny je 20°C. Při kvašení krom co2 a alkoholu vzniká i odpadní teplo, tzn. když máš v bytě 20°C, kvasinky mají v kýblu až 24°C což je sice dobré pro ně ale nikoli pro Tebe (špatný chuťový profil atd.). Teď v letních měsících jsou teploty vysoké, nevím kolik máš Ty?

Více
24. srp 2024 23:10 #3 od Locki
Odpověděl Locki pro téma Penivost pri kvaseni
Taky jedu kvašení na plastových kýblích. Obecně mají lepší schopnost srážet pěnu, než nerez. Záleží nejen na teplotě. Chmely taky ovlivňují svým složením pěnivost. To, že Ti zvedla pěna víko bývá problém, že ta lepivá směs bílkovin a zbytků chmele, kterou pěna vynáší ucpe kvasnou zátku. Záleží i na vodě. Měkčí voda dělá silnější pěnu. Posledních 25 várek jsem s tím neměl problém, ale teď mi Altbier na velmi měkké vodě taky lezl z kýble. Měnil jsem kvasnou zátku 3 krát v průběhu bouřlivého kvašení. Abych odstranil ucpávku. Jediné, co jsem změnil proti minulému receptu byla voda. Velmi měkká kojenecká a lezlo to ven i při 20 stupních s kvasnicemi Nottingham. Prostě nech víc místa v nádobě, nebo to první 2 až 3 dny hlídej často a ucpanou zátku vyměň za čistou. Pokud máš vynesený bordel z pěny na víku, vyměň celé víko, nebo ho vyčisti. Výhoda je, že kvašení vynese víc bílkovin a zbytků chmelů ven z piva. U svrchních je dost složité to sbírat jako deku, protože se vše děje v poměrně krátkém čase. Každopádně na plast se to dobře lepí a do piva typicky nevrací. Ztráta pár deci je přijatelná daň.

Moderátoři: novotny.petrJersey