file Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb

  • Piňon
  • Piňon's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Member
  • Junior Member
More
13 Mar 2017 14:50 #1 by Piňon
Přátelé myslím si, že je nejvyšší čas začít jednat o tom jak by měla změna zákona vypadat, aby byla pro co nejvíce domovarníků přijatelná. Jistě to nebude jednoduché se na nějakém kompromisu shodnout, ale musíme využít podané ruky od Českomoravského svazu minipivovarů a zvláště pak jeho prezidenta Ing. Jana Šuráně. Neboť jak mluvil na Chmelovárku připravují novelu zákona o spotřební dani a jsou ochotni naše požadavky do něho implementovat.
Proto je potřeba vést na toto téma věcnou a konstruktivní debatu, která povede ke smysluplnému a pro nás příznivému výsledku!
Jak si tedy konkrétně představujete ty změny?
The following user(s) said Thank You: grádyš, Hoonzaa, Bumbik

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Mar 2017 15:20 - 13 Mar 2017 15:22 #2 by novotny.petr
Replied by novotny.petr on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
Ahoj,

máš pravdu, že je třeba jednat, ale ne v tom, že by se teprve začalo.

Jední z důvodů založení Cechu, byla právě tato problematika. S panem Šuráňem jsme v osobnim kontaktu a nějakou dobu s ním už tuto problematiku konzultujeme. To je také důvod, proč jsme v nedávné době provedli rozsáhlý průzkum legislativy v okolních státech, abychom měli přehled a podklady do diskuze. V současné době připravujeme na toto téma anketu, abychom právě získali různé názory.

Čímž tě chci jen ujistit, že nezahálíme a už se tomu nějaký čas věnujeme. Každopádně každý názor z této diskuze je cenný!
Last edit: 13 Mar 2017 15:22 by novotny.petr.
The following user(s) said Thank You: grádyš

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Piňon
  • Piňon's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Member
  • Junior Member
More
13 Mar 2017 15:33 #3 by Piňon
Replied by Piňon on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
Můj názor je takovýto, nechal bych limit 200l na domácnost bez jakékoliv registrace jen s evidencí várek (datum, místo jméno, RČ, objem várky, podpis) Při překročení tohoto limitu je oznamovací povinnost která podléhá poplatku 333Kč (hozeno od boku) maximální celkový limit po oznámení a zaplacení je 2000l za kalendářní rok na domácnost, každý rok je potřeba žádat za předpokladu překročení 200l. Samozřejmě i nadále nesmí docházet k prodeji. Této jednoduché evidenci by podléhaly všechny várky do limitu 200l i po jeho překročení.
Je třeba udělat jednotný formulář pro oznámení vaření respektive překročení 200l.
Dlouze jsem přemýšlel jak to vymyslet u tzv. domovarnických spolků kdy je jedna varna a střídá se na ní několik vařičů, limit na KAŽDÉHO vařiče 2000l mi přijde nesmyslný pokud by se domluvilo 10 kamarádů který by poskytly údaje do evidence várek tak by pak mohly vařit legálně v jediné varně 200hl ročně což už mi přijde dost. Sorry jako!
Snad nějaký limit na varnu např. 1000l + 200l za každého člena? Kdy se potom zaevidovat a něco zaplatit?
Toto je jen takový můj názor a rád bych znal názory i Vás ostatních co si o tom myslíte a jak by to mělo vypadat??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Mar 2017 15:36 #4 by Hoonzaa
Replied by Hoonzaa on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
Krásný den, já jsem připravil návrh dopisu, který přeposlal zástupce Cechu dál a v něm mimo úvod a závěr je uvedeno:

"Jak jistě víte, fyzická osoba, která vyrábí pivo doma, není plátcem této spotřební daně. Ve znění § 80, Zákona o spotřebních daních je uvedeno:

Plátce daně z piva

(1) Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

Zde uvedené omezení ve výši 200 l za kalendářní rok považujeme za diskriminační, oproti limitu 2000 l u fyzických osob, které vyrábějí výhradně tiché víno.

Nerozporujeme vlastní fakt, že doma vyráběné pivo podle výše uvedeného § 80, Zákona o spotřebních daních je zakázáno prodávat.

V našem zájmu je pouhé zvýšení množství takto vyrobeného piva a to i nadále za podmínek v § 80, Zákona o spotřebních daních uvedených, tj. “pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů společně hospodařící domácnosti, osob blízkých nebo hostů” a také “za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.”

Navrhujeme zvýšit tento limit na hodnotu stejnou jaká je u domácích výrobců tichého vína tj. 2000 litrů.

V rámci současného limitu je totiž nemožné uvařit si vlastní pivo na větší rodinnou oslavu, sousedskou ochutnávku nebo jinou soukromou akci, kde každý domácí sládek se rád pochlubí vlastním výrobkem, aniž by to zároveň znamenalo, že vyčerpá značnou část nastaveného limitu. Po zbytek roku se pak nemůže věnovat svému koníčku a pouze trpně čeká na začátek nového roku, aby mohl opět začít.

Současných 200 litrů mimo jiné znamená pro celou domácnost, osoby blízké a hosty méně než 4 litry na týden.

Zároveň jsme přesvědčeni, že na celkovou výrobu ani prodeje všech oficiálních pivovarů v České republice nebude mít změna v limitním množství pro domácí pivovarníky žádný dopad.

Věříme, že, tuto žádost předložíte ve formě pozměňovacího návrhu v průběhu druhého čtení připravované novely výše uvedeného zákona, protože je smysluplná a zároveň odstraní nerovnost, kterou zákon vnáší mezi fyzické osoby, jejichž koníčkem je výroba tichého vína a ty, které se zájmově věnují výrobě piva.

Domácí výroba piva totiž nesměřuje primárně k získání finálního produktu jako substitutu produktů vyráběných průmyslově. Základním motivem domácích pivovarníků je výroba zajímavých, řemeslně vařených piv. Navazuje na tradice řemeslného pivovarnictví na našem území, ale zároveň je obohacuje o nové inspirace ve využití kombinací tradičních surovin a nových odrůd chmelů, ale také postupů používaných v zemích s rozvinutou pivní kulturou a tedy i tzv. „homebrewingem“.

Podpořte prosím společenství domácích pivovarníků, aktivních lidí, pro které je vaření piva řemeslným způsobem v domácích podmínkách opravdovou zábavou a dělají jí se stejnou láskou jako jiní lidé své koníčky.

Žádná zákon u nás neomezuje kolikrát je možné za rok jít hrát fotbal, tenis, sjet sjezdovku, vyrobit papírových modelů, namalovat kraslic nebo uháčkovat krajek.

Domácí sládek je však limitem 200 litrů vyrobeného piva omezen zcela zásadně tím, že při průměrné domácí várce v objemu 20 litrů se smí svému koníčku věnovat pouze 10 x do roka."

Tak tedy můj názor je, že by se měl zvýšit limit na 2000 litrů tj. stejně jako u domácích výrobců tichého vína a vše ostatní ponechat.

Dej Bůh štěstí,

Honza
The following user(s) said Thank You: Hudvar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Mar 2017 21:45 #5 by Měrka
Replied by Měrka on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
Z mého pohledu nevidím důvod to dělat příliš složitě.
Náš průzkum v okolních zemích jasně ukázal že ve většině z nich limity prostě neřeší.
Jsou nekontrolovatelné a proto nesmyslné.
Navíc co je pro dvojčlennou bezdětnou domácnost zbytečně moc, je pro domácnost ke které patří 3-4 dospělí potomci s rodinami směšně málo.

Proto bych se rád dožil dne kdy si budu moci beztestně uvařit tolik piva kolik budu pro svoji rodinu potřebovat.

Požadavek na nemožnost prodeje doma uvařeného piva považuji za samozřejmý
The following user(s) said Thank You: radmi

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Mar 2017 22:32 - 13 Mar 2017 22:39 #6 by 3nohejjelen
Replied by 3nohejjelen on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb

Piňon wrote: ....Při překročení tohoto limitu je oznamovací povinnost která podléhá poplatku 333Kč (hozeno od boku)


Ahoj Pavle,
můžu se tě, prosím, zeptat proč si myslíš, že by v návrhu měl být nějaký poplatek? Já té logice nerozumím:-) A zároveň - nejsem teda expert na taktiku vyjednávání - ale ani z pohledu vyjednávání mi takové východisko nepřijde vůbec nejlepší...

V editorialu PBA č.62 předkládá návrh na podobný poplatek p. Borowiec. Argumentuje větami "Vzhledem k tomu, že pivo se zdaňuje spotřební daní, má roční poplatek logiku." a "Homebrewing není koníček pro každého, takže zaplacení jednorázové částky za pocit, že se lze věnovat poměrně vzrušující zálibě bez jakýchkoli problémů, stojí".

Já v tom logiku nevidím. Spotřební daň slouží k regulaci poptávky na trhu - např.snižuje poptávku po škodlivém zboží. A my:
1) neoperujeme na trhu,
2) svojí produkcí nevytváříme nabídku,
3) svojí produkcí nesnižujeme poptávku po produktech pivovarů.

Připustíme-li předpoklad, že alkohol je škodlivý, tak přesto poplatek ve výši několika sto-korun nebude mít na domácí produkci jakýkoli regulační efekt, jelikož nikomu díru do kapsy neudělá.

Doopravdy nechápu proč platit poplatek - jeho smysl, účel, logiku.

Jedinou "logickou" regulací ze strany státu, kterou bych asi byl schopen pobrat, je nastavení limitu.
Pokud se teda stát (=MY) domnívá, že od určité dávky piva na domácnost a rok, je jeho konzumace nezdravá a musí nás před ní chránit:-). To už je ale politika, každý z nás může vidět úlohu státu jinak...a já to respektuju...

PS: I když ty limity roční produkce jsou taky vzhledem k nekontrolovatelnosti prostě směšný...Jediný co se snad dá jakž takž zkontrolovat je to jestli to pivo neprodáváme...
Last edit: 13 Mar 2017 22:39 by 3nohejjelen.
The following user(s) said Thank You: radmi

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Mar 2017 22:34 - 13 Mar 2017 22:37 #7 by Dominik
Replied by Dominik on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
S výše uvedeným dopisem v zásadě souhlasím. Raději bych četl ,,neomezené množství" místo ,,2000L" avšak.. nedovedu si představit, že bych kdy doma uvařil více jak 2000L - pro mě v současnosti znamená ,,neomezené".
2000L piva v porovnání s 2000L vína, které obsahuje zpravidla několikanásobně vyšší množství alkoholu mi i přesto přijde nespravedlivé.

S neprodejem doma uvařeného piva nemám problém.

Omezení, která uvedl Piňon jsou pro mě nepřijatelná a nechápu jak bychom si pomohli....

Jsem klidně pro nahlášení vaření piva celníkům, ALE s trvalou platností do odvolání - oznámení o ukončení - (já zrovna mám to štěstí, ale jiní ne)!
Nemám (a neviděl bych) problém s tím, zaslat celníkům na vyžádání seznam, množství, stupňovitost uvařeného piva (aby klidně měli nějaké statistické údaje). Pivovary přeci také každý rok nezasílají celníkům oznámení o vaření piva - pokud vím.

V budoucnu by po nás taky mohli chtít oznámení o výrobě marmelád, džemů apod... a nechat si z toho zaplatit daně....žejo.

Toto je můj názor.
Last edit: 13 Mar 2017 22:37 by Dominik.
The following user(s) said Thank You: radmi

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Piňon
  • Piňon's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Member
  • Junior Member
More
14 Mar 2017 15:36 #8 by Piňon
Replied by Piňon on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
Přišlo mi, že by to bylo schůdněji protlačitelné, dneska udělat pozitivní změnu je strašný problém a když se to týká daní tak to platí trojnásob. Jako předložit by to šlo ale už ve třetím čtení v PS z toho bude paskvil a v druhým čtení v senátu už bude za poplatek i těch 200l. Pokud jste někdo někdy sledoval jak se návrh dokáže cestou změnit až se nakonec schválí to nejhorší a nesmyslné řešení a rychle než to vyjde ve sbírce už se dělá novela... Samozřejmě že bych si také přál vařit si neomezeně, ale jelikož už tu jednou omezení je tak bych vsadil 10:1 že se spíš jen zvýší než zruší....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Mar 2017 22:24 #9 by MichoCZ
Replied by MichoCZ on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
Když na to příjde, tak není problém nějakou daň zaplatit. To by mě nemrzelo, ale když bych chtěl náhodou uvařit víc, tak si musím zřídit lihový sklad a můžou mi tu strašit doma celníci. To mi za to nestojí. Evidenci si poctivě vedu, ale nebaví mě to. 2000l by bylo fajn, ale vzhledm k podmínkám, které mají vinaři mi to příjde pořád diskriminační. Pivo má průměrně dejme tomu 5% alkoholu a víno 10% a co si vybavuju informaci, tak vinaři dokonce můžou prodávat. Bohužel mám obavu, že domácí výroba piva nebude v takové oblibě u poslanců a senátorů, jako návštěvy v Jihomoravských vinařských sklepích, takže nějaké velké uvolňování asi nebude snadné.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Mar 2017 09:33 #10 by grádyš
Replied by grádyš on topic Změna § 80 zákona č. 353/2003 Sb
Jedním z hlavních poslání Cechu je prosazování našich zájmů a byli bychom velmi rádi, kdyby se nám podařilo pohnout např. s naším zákonným limitem. Jako podklady jsme zpracovali průzkum legislativy okolních států a aktivně spolupracujeme a diskutujeme s Ing. Janem Šuráněm, předsedou Českomoravského svazu minipivovarů, o.s.

Rádi bychom znali Váš názor na tuto problematiku. Co si myslíte o současné úpravě a jak by měla nová úprava vypadat.

Prosíme Vás tedy o zapojení se do tohoto průzkumu , který nám poskytne velmi cenné informace pro další jednání.
The following user(s) said Thank You: Jersey, 3nohejjelen

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: novotny.petrJersey

User Profile

Advertisement

New Forum Posts

More Topics »

Next Events

No events

New Places

New Comments

  • Duboudyl said More
    Ahoj
    Prepač že som neodpisoval. Malo chodím sem. 5.1.2024
  • Kiwi said More
    Tohle ja naprosto skvělě vysvětlené. Díky moc. 24.8.2023
  • Saraf said More
    Zdravim Suraku, vaříš stále? Saraf, Hrabice 6.1.2023
  • Elousek40 # said More
    Zdravím,ty vaše www.nefunguji,máte nějaké věci... 7.11.2022
  • Bystričan said More
    Ahoj chcel by som vyskúšať variť vlastné pivo. Som... 7.3.2022