Barva Piva

• OPELVECTRA18
  • OPELVECTRA18's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
21 Jun 2021 11:24 - 21 Jun 2021 11:53 #1 by OPELVECTRA18
Barva Piva was created by OPELVECTRA18
Zdar chlapy. Mám takový problém, při výpočtech by pivo mělo mít cca 7-8 EBCOvšem po uvaření je už okem jasné že je světlejší a po ležení a následném pití je barva cca 3EBC a to každá várka nevíte čím by to mohlo být popřípadě šel by použít nějaký tmavý slad ale aby to neovlivnilo chuť? Díky 

38 vystírka55 
62 první cukrotvorná72 druhá cukrotvorná79-80 odrmutování 
90min chmelovar 
Last edit: 21 Jun 2021 11:53 by OPELVECTRA18.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Jul 2021 08:39 #2 by TWitko
Replied by TWitko on topic Barva Piva
Barvu piva ovlivňuje barva použitých sladů a ne rmutovací schéma (si teda myslím).
Tudíž by bylo vhodné napsat co za slady jsi použil (případně co je to za pivo a jaká je chtěná barva). Dále by bylo dobré vědět co přesně znamená "při výpočtech" .. tedy jak jsi to počítal. Sám, nebo nějaký program?
A následně .. zda jsi při těch výpočtech použil skutečnou barvu toho sladu se kterým právě vaříš ... ono se to často liší od nějakých tabulkových hodnot. Např. nedávno jsem poprvé vařil ze sladu RedX a spolehl se na údaj co byl pro tento slad přednastavený v programu co používám (Brewfather) - EBC 23. Pivo mi ale vyšlo tmavší než jsem čekal ... až poté, co jsem teď ten slad koupil znovu na další várku koukám, že má uvedený EBC 30. To samé i v případě tmavých sladů .. tam už ty rozdíly (realita-tabulka-katalog) v barvě bývají ještě výraznější a je dobré to při výpočtech zohlednit.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: novotny.petrJersey