Tilt Floating Wireless Hydrometer

• doktor.zaba
  • doktor.zaba's Avatar Topic Author
  • Premium Member
  • Premium Member
More
19 Jan 2017 11:26 #1 by doktor.zaba
Tilt Floating Wireless Hydrometer was created by doktor.zaba
Ahoj, narazil jsem na toto zařízení tilthydrometer.com/products/brewometer pro měření hustoty.
Máte s tím někdo zkušenosti? Chtěl bych si něco takového vyrobit, protože jejich cena se mi zdá zbytečně vysoká, ale než se do toho vůbec pustím, zajímalo by mě zda to funguje dobře. Např. jestli hustá pěna neovlivňuje ten náklon, jestli je nutné to hlídat, aby se nedotýkalo stěny kvasné nádoby a vůbec jak jste s tím spokojeni?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Jan 2017 12:49 - 26 Jul 2017 12:27 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
Myslím, že odpovědi najdeš u nich na stránkách v sekci FAQs .

Například:

Q. How accurate is the Tilt?
A. The specific gravity is accurate +/- 0.002.The thermometer is accurate +/- 2 degrees F (+/- 1 degree C).

Q. How is the Tilt affected by foam?
A. There is no noticeable interference from foam. Foam plays a minimal role since it is significantly less dense than the beer and 95% of the device is submerged in the beer.

Q. How do bubbles from CO2 affect the Tilt?
A. We recommend putting the Tilt in your beer prior to pitching yeast, this will ensure any bubbles will not affect initial readings. Bubbles from dissolved CO2 may cause higher than expected readings for a short time if placed in an active fermenting brew. However, this can be sped up if washed with alcohol (i.e. Everclear).

Q. How precise is the Tilt?
A. The Tilt is as precise as a standard hydrometer.

Q. How does vigorous fermentation affect the Tilt?
A. You do see a lot of turbulence at peak moments of fermentation, however since data is being collected every few seconds the ability to get a smooth moving average allows for a highly accurate readings. That said, we've come to enjoy reading the non-averaged data because it also tells you how active the fermentation is. In some cases we'll chill the fermentor a little more to prevent blow off and overflow of beer.

Jinými slovy a stručně řečeno - v zásadě je stejně přesný, jako skleněný hustoměr. Až na drobné výkyvy ve fázi bouřlivé fermentace. Nicméně i když křivka hustoty může mezi jednotlivými měřeními kolísat, dlouhodobý průměr to krásně vyrovná (viz. například tady - obrázek s grafem dole v galerii).

Výsledky měření mého Tiltu před fermentací a po ukončení fermentace naprosto odpovídají skleněnému hustoměru. Během fermentace jsem to nekontroloval, ale to mě spíš zajímá průběh fermentace (jak rychle a jestli vůbec se hustota mění), než přesná absolutní hodnota hustoty.
Last edit: 26 Jul 2017 12:27 by grádyš.

• doktor.zaba
  • Premium Member
  • Premium Member
More
19 Jan 2017 13:23 #3 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
jj, to jsem četl, ale vím že výrobci jsou schopni napsat cokoli aby prodali, tak jsem chtěl znát skutečné postřehy, někoho kdo to používá. Takže díky, myslím že se do toho pustím.

More
16 Mar 2017 14:46 #4 by nameless_one
Replied by nameless_one on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
hi,

ja som sa pustil tiez do rovnakeho projektu... ako na tom stojis? ake komponenty planujes pouzit? kde si zohnal vhodnu krabiicku (skor teda trubicku) na to cele?

Ja to planujem rozbehat z nasledovnych suciastok:
mikropocitac Particle Photon ( store.particle.io/products/photon )
akcelerometer ( www.dx.com/p/mma8451-3-axial-triaxial-di...-140172#.WMqWvtThDGg )
bateria Li-ion 18650 (napr. www.avelmak.sk/index.php?lm=1764&pg=det&article=65457 )
ako obal trubicku na mince ( www.aliexpress.com/snapshot/0.html?order...roductId=32676110587 )

ta trubicka neviem ci nebude moc mala, ale na "proof of concept" by to mohlo stacit.... za kazdy napad, radu budem vdacny

• doktor.zaba
  • Premium Member
  • Premium Member
More
16 Mar 2017 16:22 - 16 Mar 2017 16:31 #5 by doktor.zaba
Ahoj, mám to funkční, ale ještě s nedostatky které chci vyřešit.
1. Nechci pořád měnit baterii, takže jsem přidal cívku pro bezdrátové nabíjení a musím vyrobit ještě druhou stranu nabíječky.
2. Wifi Modul má velmi velkou spotřebu, takže budu předělávat na BT

Protože jsem líný, je to celé postavené na modulech z AliExpress, které jsem plošňákem jen propojil. Náklon měřím pomocí MPU-6050. S naměřenými hodnotami, je potom potřeba si v programu trochu pohrát - odlišit falešné od skutečných, ten obvod to vrací nějaké chlupaté i když je modul bez pohybu na stole.
Krabičku jsem šlohnul manželce, ale od čeho je, už si nikdo nepamatuje.
Baterie v tom mám 2 ze starého netebooku, procesor je ATMEGA - modul arduino.
Attachments:
Last edit: 16 Mar 2017 16:31 by doktor.zaba.
The following user(s) said Thank You: funky

More
16 Mar 2017 16:39 #6 by nameless_one
tak to si uz na tom lepsie ako ja, ja zatial cakam kym mi pridu komponenty z ciny :) ked sa mi to podari nejako spojazdnit tak to tu postnem a este si mozno pridem pre rozumy co sa tyka SW...

More
17 Mar 2017 04:53 #7 by glottis
Replied by glottis on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
inspirace ale mozna znate? mereni nedasceho ale spis to sem davam kvuli protokolu a tak

www.mysensors.org/

i s wifi to muze bezet roky na jednu baterku ...

• doktor.zaba
  • Premium Member
  • Premium Member
More
17 Mar 2017 08:43 #8 by doktor.zaba
Zajímavé, kouknu na to.

More
21 Mar 2017 10:56 #9 by tomik
Replied by tomik on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
Myslím že je založený na tomto: punchthrough.com/bean . S dopravou stojí $44... Já osobně ale půjdu do toho hotového řešení.

• doktor.zaba
  • Premium Member
  • Premium Member
More
21 Mar 2017 12:04 #10 by doktor.zaba

tomik wrote: Myslím že je založený na tomto: punchthrough.com/bean . S dopravou stojí $44... Já osobně ale půjdu do toho hotového řešení.

Taky jsem na to narazil, ale chtěl jsem hlavně využít co jsem měl doma. Dokoupil jsem jen nějaké drobnosti a akcelerometr. Celkově mě to vyšlo asi na 300,- Ale rozhodně ten Bean vypadá zajímavě.

More
21 Mar 2017 12:59 #11 by glottis
Replied by glottis on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
prosim te co to je za pruhledny futral do ktereho jsi to nacpal? a resil jsi nejake vyvazovania tak? jestli to neni tajne :) jeden cas jsem se do toho chtel taky pustit a pak nejak nebyl cas. mozna tu myslenku oprasim :)

More
21 Mar 2017 13:53 #12 by tomik
Replied by tomik on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
Taky jsem přemýšle o stavbě na základě Wemos D1, ale nevím jak by to bylo s výdrží baterie. Ale ta wi-fi by se mi líbila. A ta kalibrace asi taky nebude sranda?

More
21 Mar 2017 13:56 #13 by nameless_one
v zasade ta wifina nemusi bezat stale, 99% casu moze byt offline a napr. len kazdu hodinu sa zapne a uploadnu sa data na nejaky server. takisto cely mikropocitac aj s akcelerometrom moze byt vacsinu casu v sleep mode a len kazdych 10 - 15 minut sa zapne a odcita sklon. takze s takou 2000mAh baterkou by to ten tyzden - dva mohlo slapat....

• doktor.zaba
  • Premium Member
  • Premium Member
More
21 Mar 2017 14:34 - 21 Mar 2017 14:37 #14 by doktor.zaba
- Futrál opravdu nevím od čeho je. Zkusím se ještě přeptat manželky zda si nevzpomene co v tom původně bylo.
- Kalibraci jsem dělal pomocí skleněného hustoměru, při kvašení várky piva a porovnával naměřené hodnoty obou "přístrojů" což jsem pak zanesl do programu.
- Baterie jsem umístil co nejvíce u dna krabičky + jsem tam ještě přidal 2 větší matice aby krabička jen neplavala na hladině, ale byla nakloněna. Kalibraci jsem prováděl, až bylo vše pevně zafixováno lepidlem.
- wifina by opravdu nemusela běžet stále, ale já jsem ji chtěl mít v režimu AP a připojuje se k ní počítač. To je však první verze kterou zatím používám a z důvodů které jsem již uvedl pracuji na další, kterou pak jen v krabičce vyměním.
Last edit: 21 Mar 2017 14:37 by doktor.zaba.

• doktor.zaba
  • Premium Member
  • Premium Member
More
21 Mar 2017 15:51 #15 by doktor.zaba
Tak už vím, je to tahle krabička: vool.cz/CVlBy

More
22 Mar 2017 11:43 #16 by tomik
The following user(s) said Thank You: grádyš, doktor.zaba

• doktor.zaba
  • Premium Member
  • Premium Member
More
22 Mar 2017 16:30 #17 by doktor.zaba

tomik wrote: Zajímavé: github.com/universam1/iSpindel/blob/master/docs/README_en.md

Tak to je hodně minimalistické řešení. Díky za tip.

More
25 Oct 2019 07:25 - 25 Oct 2019 07:26 #18 by funky
Replied by funky on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
Rozhodl jsem se, ze si taky poskladam iSpindel. Bohuzel moje nemcina neni na takove urovni, abych porozumnel vsemu, co se pise na strankach projektu. Mam tedy dotaz pro mistni uzivatele: Pote, co zkalibruji iSpindel, muzu jej vytahnout z obalu, nabit baterii, vratit do obalu a pouzivat bez kalibrace? Nebo je potreba po rozborce opakovat kalibraci?

Na Aliexpress nabizeji ESP8266 na desce spolu s nabijecim modulem a baterii, bohuzel nabijeci konektor je nevhodne umisten.
www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&ini...Wroom-02+Motherboard
Last edit: 25 Oct 2019 07:26 by funky.

More
25 Oct 2019 10:04 #19 by tklmkn
Replied by tklmkn on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
Já jsem si postavil iSpindel podle dobrého návodu z časopisu Pivař č.3 ( www.cech-pivo.cz/cs/pivar/downloads/pivar-3-2017-sdfg34vzs0 ) a zde jsou i odkazy na komponenty. Zatím ho používám jen krátce, ale splňuje co jsem očekával - vidím jak moc mám prokvašeno a aktuální teplotu.
Kalibrace je potřeba na začátku po vyvážení, pak již není potřeba, pokud je deska v pouzdru zajištěná tavnou pistolí proti pohybu, aby se neměnilo těžiště. Údaje zapisuje každých 5 minut, použitá baterie 18650 ze starého ntb vydrží v pohodě dobu kvašení a odhaduji, že by vydržela aspoň 3 týdny.
The following user(s) said Thank You: funky

More
31 Oct 2019 14:27 #20 by mleako
Replied by mleako on topic Tilt Floating Wireless Hydrometer
Zkouším dát dohromady taky ispindel a mám problém, že mi vůbec nereaguje gyroskop, teploměr a wifi funguje bez problémů. Napětí mi do něj jde, ale očividně neposílá žádnej signál. Přepájel jsem všechny spoje mezi ním a D1 mini a nepomohlo to. Asi bude vadný senzor, co?

Moderators: novotny.petrJersey