- Thank you received: 0
asi špatně kvasí pivo
- Macek
- Topic Author
- New Member
Less
More
15 Nov 2017 22:30 - 15 Nov 2017 22:42 #1
by Macek
asi špatně kvasí pivo was created by Macek
Prosím poraďte mi - vařím si piva ze surovin asi rok (9 várek) a vždy svrchně kvašený a zatím všechny byli super, Minulý týden 8.11. jsem poprvé se snažil uvařit ležák. Je to z Pivařky na straně 310 Christmas Honey. Vše jsem uděla přesně dle receptu vyšlo OG 1050 a várku jsem dal do lednice kde je teplota 8-10°C. Nyní 15.11. jsem zkusil změřit a vyšlo mi 1040, plavou v tom žmolky, je kalný ale chuťově dobrý a šíleně pění. Myslíte, že se to srovná nebo musím něco udělat. Nebo vylít - to by mě moc mrzelo. Prosím poraďte. Díky
Last edit: 15 Nov 2017 22:42 by Macek.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- grádyš
- Administrator
16 Nov 2017 08:59 #2
by grádyš
Replied by grádyš on topic asi špatně kvasí pivo
Po přečtení ve mně zůstala informace, že jsi uvařil pivo, které kvasí, chutná dobře, ale nevíš, jestli ho nemáš vylít
OK, teď vážně. V čem máš problém? Že ležák oproti ejlům kvasí pomalu? To už tak je
Jinak jsou ale k nějaké "serióznější analýze" zapotřebí další informace.
Jaké kvasnice a kolik jsi použil? Případně jak jsi je připravil? Častý problém je použití malého množství kvasnic. Nebo nasypání suchých kvasnic přímo do mladiny.
Použil jsi do chmelovaru irský mech? Ten by mohl způsobit ty žmolky, které by v tomto případě byly neškodné.
Čím (popřípadě při jaké teplotě) měříš hustotu? Jestli refraktometrem a naměřené hodnoty kvasící mladiny nepřepočítáváš, není tvá hodnota 1.040, ale někde mezi 1.030 - 1.020 (v závislosti na použité metodice přepočtu).
OK, teď vážně. V čem máš problém? Že ležák oproti ejlům kvasí pomalu? To už tak je
Jinak jsou ale k nějaké "serióznější analýze" zapotřebí další informace.
Jaké kvasnice a kolik jsi použil? Případně jak jsi je připravil? Častý problém je použití malého množství kvasnic. Nebo nasypání suchých kvasnic přímo do mladiny.
Použil jsi do chmelovaru irský mech? Ten by mohl způsobit ty žmolky, které by v tomto případě byly neškodné.
Čím (popřípadě při jaké teplotě) měříš hustotu? Jestli refraktometrem a naměřené hodnoty kvasící mladiny nepřepočítáváš, není tvá hodnota 1.040, ale někde mezi 1.030 - 1.020 (v závislosti na použité metodice přepočtu).
The following user(s) said Thank You: Macek
- Macek
- Topic Author
- New Member
Less
More
17 Nov 2017 01:50 #3
by Macek
Replied by Macek on topic asi špatně kvasí pivo
analýza - poprvé jsem při vaření použil Irský mech, dále použil jsem 2 balíčky kvasnic Brewmaster Lager a "rozjel jsem je dle návodu do sterilní vody 23°C a vmíchal do 23 litrů mladiny při teplotě 23°C (samá dvacettrojka). Potom jsem dal mladinu do lednice na 8°- 10°C a zavřel s kvasnou zátkou. Měřím hustoměrem a teplota mladiny byla těch 8-10°C a po týdnu naměřeno 1040. Vařím poprvé ležák a trochu mě to zmátlo, že je to málo. Ejl má po týdnu jiné hodnoty (ale v jiné teplotě). Chtěl jsem ten Vánoční ležák uvařit jako dárek pro přátele a trochu mi jsem se vylekal jestli to dobře kvasí nebo jestli mám o víkendu uvařit nový ejl a ten potom rozdárkovat pro přátele.
- doktor.zaba
- Premium Member
Less
More
- Thank you received: 54
17 Nov 2017 07:00 - 17 Nov 2017 07:02 #4
by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic asi špatně kvasí pivo
Obávám se, že problém bude v těch kvasnicích Brewmaster Lager. Mám s nimi osobně špatnou zkušenost - várka skončila v kanále. I na webu najdeš spoustu negativních zkušeností od jiných vařičů. např. zde:
www.varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=2746
Někdo radí zakvášet při 15° a až se mladina zapráší, pak teprve snížit na 10°, ale vyzkoušeno to nemám.
Někdo radí zakvášet při 15° a až se mladina zapráší, pak teprve snížit na 10°, ale vyzkoušeno to nemám.
Last edit: 17 Nov 2017 07:02 by doktor.zaba.
- grádyš
- Administrator
17 Nov 2017 12:16 #5
by grádyš
Replied by grádyš on topic asi špatně kvasí pivo
(až teď jsem si všimnul, že je otázka ve špatné kategorii, tak jsem to celé přesunul sem, tj "Kvasnice, kvašení")
- Macek
- Topic Author
- New Member
Less
More
25 Nov 2017 14:46 #6
by Macek
Replied by Macek on topic asi špatně kvasí pivo
tak se to povedlo - po týdnu jsem zvedl teplotu kvašení na 14°C a najednou to začalo kvasit. Včera, po týdnu kvašení byla hodnota FG 1010 a lahvoval jsem. Je to opravdu výborný Vánoční ležák. Děkuji za rady, moc mi to pomohlo.
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Příliš hořká mladina
- Já si počítám kolik chci mít IBU na učité množství...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Tachovar
- 19 Jan 2025 14:12
-
- Příliš hořká mladina
- Zdravím všechny, Dal jsem se na vaření piva a řekl jsem...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Rumburack
- 18 Jan 2025 20:46
-
- Založení minipivovaru
- Ahoj, na Slovensku už podobný pivovar funguje a volá sa...
- In Domácí vaření piva / Vaření piva ve velkém
- Author marekparek
- 28 Nov 2024 20:58
-
- Založení minipivovaru
- Ahoj, využiji tohoto vlákna. Znáte někdo americký...
- In Domácí vaření piva / Vaření piva ve velkém
- Author Brno
- 21 Nov 2024 21:07
-
- Susak na 80 ks flasiek + cca 4...
- Ahoj, venujem stromcekovy susak na flasky a cca 40 ks...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 20 Nov 2024 19:56
New Places
-
Domácí pivovar v Písku
Tyršova 2435, 397 01 Písek, Jihočeský kraj, Českoon 10.01.2025 -
Houmi
69 Komořanská, 143 00 , Hlavní město Praha, Českoon 05.12.2024 -
medojed
Pod Hájem, 284 03 , Středočeský kraj, Českoon 26.11.2024 -
Domáci pivovar Grófovec