Pěna

• fala
  • fala's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
30 Sep 2024 15:48 #1 by fala
Pěna was created by fala
Zdravím, 
  mám takový problém, když po kvašení ještě přidám do piva trochu dextrózy, tak to krásně pění, ale na dnu se usazuje kal. To je jasné, ale když jsem to nechal delší dobu v kvasné nádobě (cca 2 týdny) a stočil jsem to bez kalu do lahví, tak je to téměř čisté, ale problém je v tom, že to pivo potom nepění. A ta pěna mi tam opravdu chybí. 
Poradili by jste mi, jak docílit čistého piva a přitom mít pěnu?

Děkuji, tohle mě trápí fakt hodně dlouho.
Fala

Please Log in or Create an account to join the conversation.

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
02 Oct 2024 09:38 #2 by fala
Replied by fala on topic Pěna
Nebo jinak, jak děláte do piva pěnu, když to chcete mít trochu čisté, bez bordelu na dně?
Děkuji

More
04 Oct 2024 08:21 #3 by misaaak69
Replied by misaaak69 on topic Pěna
Ahoj,

Laicky skusim svoj pohlad - skusenejsi, prosim opravte ma, ak to chapem zle:

Robim to trochu inak. Nikdy som neskusal dat dextrozu do kvasneho kybla. Tym, ze kvasinky zozeru dextrozu, sice tam naprdia COcko, ale to Ti ujde cez kvasnu zatku a tak neni dovod, aby ostavalo v pive. A tak vo flaske uz nic moc nebude.

Toto je moj postup:
1) Necham dokvasit pivo
2) Robim este cold-crash - 4 dni pri 2°C - to ale neni nutnost. Dlho som to nerobil, nemal som chladnicku. Vyrazne to ale pomoze cirosti.
3) Pivo stocim do druheho kybla tak, aby som nenasal hadickou bordel z dna kvasneho kybla
4) V druhom kybli uz mam pivo bez bordelu, napr. 24l. Z toho viem kolko dextrozy, tu rozmiesam v 3 dcl prevarenej vody a vmiesam opatrne do kybla
5) Rychlo toto pivo naflaskujem (este studene, nikde to nestoji)

Tym, ze kvasinky dostanu nazrat a hned ich zavries do flasky, tak to COcko nema kam unikat, a tak sa rozpusti do piva. Penu mam krasnu. Nie vzdy drzi dlho, proste splasne, ale po naliati z flasky do poharu je ako z rozpravky. Riz ma perfektny.

J.
The following user(s) said Thank You: fala

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
04 Oct 2024 08:54 #4 by fala
Díky za odpověď, možná jsem to špatně popsal. Dělám to vlastně stejně, stočím pivo do druhého kýblu bez kalu, přidám dextrózu, rozmíchám a lahvuji. Pěna dobrá, ale je tam bordel.
Chtěl jsem to nějak sytit CO2, ale to se mi nepodařilo. Přes takový ten akvarijní kamínek jsem do toho hnal cca 1 hod. co2 ze soda streamu a výsledek prakticky nulový.

More
04 Oct 2024 09:09 #5 by misaaak69
Aha, to neviem, 2 tyzne som to este neskusal nechat. Ale:

1) Pouzivas pri vareni mach? Alebo protafloc tabletky? Zelatinu?
2) Mas moznost pivo schladit pred stacanim? Ja som ten kybel daval normalne do chladnicky v kuchyni... :-D Ale musis mat tolerantneho manzela/manzelku :-D Zacina zimne obdobie, kyblik vonku je tiez dobry - len nesmie zmrznut

Otazka teda znie - nechavas pivo lezat 2 tyzne na kvasniciach, aby sa viac vycistilo, ale potom to nepeni. Spravne?

J.

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
04 Oct 2024 10:53 #6 by fala
ad 1) nic takového jsem doposud neznal, ale zkusím příště
ad 2) mám to ve sklepě, kde je cca 8 °C

ano, je to tak. nechal jsem to 2 týdny, stočil bez kalu a nepění. když tam dám dextrózu do přetočené nádoby a potom hnedka nalahvuju, tak je pěna v pohodě, ale ten bordel na dně. Většinou to ale nechávám cca 7 dnů. 14 dnů byl poslední pokus, že to bude fakt čiré, ale není.

Zkusím to čiřidlo do chmelovaru

More
04 Oct 2024 11:09 #7 by misaaak69
A co varis? Hodne aj zalezi od receptu. Nam sa dari psenica robit az podivne cista, a vo flaske na dne neostava nic (dokopy tusim 36g na 25l islo). Pouzivam 5g machu v 15 minute, potom 4 dni schladni na 2 stupne. Naproti tomu brutalne chmelene recepty, ked ma este dry-hop 200g, tam som maval vo flaske i 1 cm bordelu na dne, ked som NErobil cold-crash. To si do poharu nikdy nelejem. Preto som aj prestal pouzivat 7 dcl flasky a PETky - nie som schopny naliat pivo do pohara tak, aby som nerozviril bordel na dne. Z pol-litrovej klasickej (pouzivam birel/kozel/radek) sa mi to dari skoro na jednicku. V pive nic neplava, v pene tiez neni bordel. Ale holt nieco v tej flaske na dne ostane.

Aj 8 stupnov je dobre, lepsie ako vobec nic. Ak robis lezak - neviem, to som nikdy neskusal. Ale ak svrchnak a kvasis pri ~20 a potom das do sklepu na 8 stupnov, urcite to pomoze. Nechavam 3-4 dni.

J.

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
04 Oct 2024 11:56 #8 by fala
přes léto dělám svrchňák kvůli teplotě a v zimě si můžu dovoli ležák. Mám slušný sklep, ledničku ještě Ježuch nedonesl.
Zkusím to s tím mechem, díky za rady

More
08 Oct 2024 20:56 #9 by marekparek
Replied by marekparek on topic Pěna
Ak pivo necháš nasýtiť vo fľaši pomocou dextrózy( alebo akýmkoľvek iným spôsobom kedy "dokrmuješ" kvasinky), vždy tam budeš mať usadený kal. Kvasinkám dáš potravu, oni sa pomnožia, vytvoria ďalší alkohol a CO2 a vo výsledku máš pivo nasýtené ale za cenu kalu usadeného na dne fľaše.

Nikdy sa ti nepodarí pivo nasýtiť tak, že doňho budeš fúkať CO2 keď máš otvorenú nádobu. 

​​​​​​Jediný spôsob ako dosiahneš relatívne číre pivo je stáčanie protitlakom z kyvety, kegu alebo inej nádoby v ktorej už je pivo nasýtené a ty ho len pretlačíš do fľašky.

Ak je niečo čo si nepochopil kľudne napíš.
​​

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
09 Oct 2024 10:42 #10 by fala
Všude čtu, že se musí spočítat, pod jakým tlakem CO2 a jak dlouho držet, ale tohle bude asi dost komplikované a náročné na vybavení. Kyvetu mám, mám soda stream s redukcí na kyvetu a výčep.
Myslíš, že když nechám vykvasit pivo v té kyvetě pod tlakem a potom to rovnou stočím do lahví, že to bude potom i pěnit? Samozřejmě asi první piva budou plné kvasinek, ale ty další by mohli být v pohodě?

Dík

More
09 Oct 2024 12:41 #11 by marekparek
Nemám kyvetu, robím iba do fliaš, ale stačí ti nejaký redukčný ventil, na ktorom si budeš vedieť nastaviť tlak. Všetky premenné nahádžeš do výpočtov a dostaneš výsledný tlak, ktorým svoje pivo v kyvete nasýtiš.

Keď to budeš mať nasýtené, tak to môžeš stočiť do fliaš. Ale musíš to robiť protitlakom. V pivárke sa otom dočítaš, prípadne skús hľadať na internete, verím že nájdeš veľa rád ako si vyrobiť protitlakovú stáčačku. 

Keď po vykvasení a coldcrash-i stočíš pivo do kyvety tak budeš mať relatívne veľmi číre pivo, ktoré potom iba nútene nasýtiš.

Verím, že ti to pomôže.

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
09 Oct 2024 14:26 #12 by fala
Myslíš, že mi na to bude stačit SodaStream bomba do 19l kyvety?

More
09 Oct 2024 19:03 #13 by misaaak69
www.kegoutlet.com/how-many-liters-does-a...-tank-carbonate.html

Tu pise typek 5-7 ks 19l kyvet z 5lb bomby, co je 2.27 kg. Neviem kolko ma soda stream.

Ale pokial vyslovene nechces sudovat, skus ten mach a cold crash, na to nepotrebujes nic. Funguje to perfektne, pena je biela, pivo vyrazne cirejsie. Bordel na dne flase byva i v pivach z obchodu. Musis to liat opatrne (co sa mne nedari z nicoho okrem 0.5l sklenenej flasky)

More
09 Oct 2024 21:08 #14 by marekparek
Prípadne odporúčam brausol. Je to čiridlo na báze oxidu kremičitého a vyzráža väčšinu bielkovín do veľkých celkov, ktoré potom ľahšie sedimentujú.

www.domovarnik.cz/brausol-special?srslti...8rKAaOOfBDMbChLJzYww

Vieš to použiť v každom kroku varenia. Ja to pridavam do kvasnej nádoby, pred zakvasením a pivo stáčam čisté. Je to natebe čo si vyberieš.
​​​​
The following user(s) said Thank You: misaaak69

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
10 Oct 2024 08:37 #15 by fala
Mech už mám koupený, budu vařit příští týden. 
Taky to láhvuji do 0.5 l Bernarda a je to v pohodě s tím, že ten spodek prostě vyleju, ale nedá se to přenášet bo by se to rozmíchalo.
CO2 je řešení, teď je otázka, jak drahé?

More
10 Oct 2024 09:53 #16 by misaaak69
Ahoj,

vsetko vygooglis niekde na e-shopoch.

Bombu pouzivam 6 kg na zvaranie CO2, tusim 2800 kc, redukcak stal tusim liter, pipa tiez liter. Kyvety mam repas, tie stali nejak 1700 kc/ks (mam 9 litrove), nove stoja cez 3000 kc. K tomu bizuteriu - hadice, spatnu klapku, rychlospojky, manometer, narazace na kyvety.

Mysli na to, ze kym lahvaca das normalne do chladnicky v kuchyni, s kyvetou to uz bude horsie. Tam uz smerujes k dalsej chladnicke extra na pivo (ja som vzal za 2000 kc z bazaru, bez mrazaku). A taktiez lahvaca prenesies pomerne lahko, s kyvetou to je tiez horsie.

Strasne zalezi, co vsetko chces a v akej konfiguracii, u mna bol pociatocny setup okolo 10 000 kc.

J.

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
10 Oct 2024 09:56 #17 by fala
kolik piva s tím 6kg nasytíš?

More
10 Oct 2024 10:21 #18 by misaaak69
To neviem, bombu pouzivam i na zvaranie a pretlacanie piva z fermzily do kyvety, alebo do kyblu atd. Ale mrkni hore ci net:

www.kegoutlet.com/how-many-liters-does-a...-tank-carbonate.html

Tu pise typek 5-7 ks 19l kyvet z 5lb bomby, co je 2.27 kg. Neviem kolko ma soda stream.

J.

• fala
  • Junior Member
  • Junior Member
More
10 Oct 2024 11:40 #19 by fala
Soda stream má tak 0.66 kg, takže spálená kaše. proto mi to připadá dost drahé to takto dělat.

More
10 Oct 2024 11:58 #20 by misaaak69
Soda stream je dobra tak na pokus nejaky. Ak chces ale sudovat, na soda stream by som sa vyprdol, to sa nedoplatis. Normalna bomba je sice draha na zaciatok, ale potom ju naplnis 6 kg plynu za 400 kc a mozes fukat a fukat.

Alebo su bomby na prenajom, drink gas a pod, zaplatis zalohu a potom za par stoviek vymienas len novu bombu. Staraju sa o revizie a servis, uz nic nemusis riesit.

J.

Moderators: novotny.petrJersey