Chuť piva z fermentační nádoby

• johny
  • johny's Avatar Topic Author
  • Premium Member
  • Premium Member
More
23 Mar 2022 09:58 #1 by johny
Chuť piva z fermentační nádoby was created by johny
Ahoj, chtěl bych se zeptat. Dělal jsem svou třetí dávku piva (první dvě proběhly v pohodě - APA a pšeničné) a nyní jsem se snažil udělat stout/porter (složení sladů: 4kg Plzeň, 1kg mnichov, 0,5kg karamel, 0,5kg caraaroma). Slady mi přišly našrotované, měl jsem je v garáži v temnu asi týden, což jsem četl, že je ještě v pořádku, ale po převzetí jsem je hned zavakuoval (přišly jen zavařené) a odsál vakuovačkou vzduch. Pivo jsem vařil v pondělí 21.2. a dodělal a dal kvasit někdy v 1:30 ráno v úterý 22.3.. Stočil jsem asi 24L mladiny, hodnota OG byla 1053. Kvasnice jsem dal 1 balení Safale US-05. Od včerejška začala probublávat kvasná zátka, dneska probublává hodně, tak jsem si říkal, že vyzkouším chuť. Ta mě ale překvapila. V popředí byla nakyslá chuť a mladina byla perlivá. V pozadí byla naopak cítit velmi příjemná chuť. Nevím, jestli je to tím, že pivo začíná kvasit a zmizí to (ty předchozí várky jsem asi ochutnával až později) a nebo jsem ho nějak kontaminoval. Nedokážu si to vysvětlit, dělám vše stejně a předchozí várky byly v pořádku. Děkuji za postřehy.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Mar 2022 20:37 #2 by bublifuk
Replied by bublifuk on topic Chuť piva z fermentační nádoby
vsechno je v poradku. hod se do klidu a relaxuj !

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
23 Mar 2022 21:16 #3 by johny
Replied by johny on topic Chuť piva z fermentační nádoby
Děkuji za odpověď, teď jsem ho ochutnal a už je to pryč a rýsuje se to do skvělé chuti. Díky za uklidnění, mrzelo by mě, kdybych to musel vylít, byť samozřejmě počítám s tím, že se to asi někdy stane:-)

More
25 Mar 2022 12:23 #4 by FalconCZ
Replied by FalconCZ on topic Chuť piva z fermentační nádoby
1) týden odložený našrotovaný slad opravdu nemusíš vakuovat, škoda práce a energie... 2) ochutnávat rozkvašenou mladinu 2.-.3. den taky netřeba, ideálně do toho vúbec nelézt při kvašení

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
26 Mar 2022 18:17 - 26 Mar 2022 18:18 #5 by johny
Replied by johny on topic Chuť piva z fermentační nádoby
Děkuju za informaci, já měl zato, že jsem někde četl, že našrotovaný slad se má do týdne spotřebovat. Každopádně už jsem si objednal šrotovník, tak to do budoucna nebudu muset řešit:-). A co se týče toho kvašení, napadlo mě to ochutnat na začátku, což byla blbost, ale jen jsem odtočil dvě lžíce přes výpustní ventil, protože jsem chtěl změřit mladinu refraktometrem, tak jsem při té příležitosti ochutnal.
Last edit: 26 Mar 2022 18:18 by johny.

Moderators: novotny.petrJersey