Med do piva?

• johny
  • johny's Avatar Topic Author
  • Premium Member
  • Premium Member
More
11 Aug 2022 21:12 #1 by johny
Med do piva? was created by johny
Ahoj všem, nedávno jsem poprvé vařil pivo, které bylo z většiny z vídeńského sladu a jeho chuť mě mile překvapila a napadlo mě, že bych jej zkusil před Vánocemi použít na nějaké silnější vánoční pivo s kořením (hřebíček, skořice, badyán, koriandr, citronová kůra) a taky bych rád přidal trochu medu. Mám ale obavu z jeho vlastností, protože jsem četl, že med je antibakteriální a likviduje i kvasinky. Jelikož této oblasti moc nerozumím, prosil bych o vaše zkušenosti a názory, jestli to lze a případně kdy/jak:-). Díky Johny

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 Aug 2022 21:48 #2 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Med do piva?
V tomhle případě jsou 2 tábory. Jeden doporučuje dávat med do chmelovaru, aby se předešlo případné kontaminaci, zatímco druhý tvrdí, že to pak nedává smysl protože med při teplotách nad 80 stupňů degraduje a proto ho přidává až po zakvašení. Nejlépe až po bouřilé fázi jako DH aby se zachovaly všechny vůně.
Dá se přidávat i jako kvasný cukr pro sekundární kvašení ale tam musíš počítat s tím, že obsah cukrů je jen cca 80% váhy a navýšit dávkování.

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
15 Aug 2022 07:54 #3 by johny
Replied by johny on topic Med do piva?
Já bych se taky klonil k tomu dát ho až při kvašení. Nelikviduje ale nějak kvasnice? Aby to pak nepřestalo kvasit a nestalo se mi, že se mi ve flaškách neudělá co2…

More
17 Aug 2022 12:10 #4 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Med do piva?
Myslím že se bojíš zbytečně. Já ho teda zatim přidával jen trochu na vůni a pak ještě jako kvasný cukr takže v době, kdy už je tam živých kvasinek hodně málo a vše vykvasilo bez problémů.
Na FB je k tomu poměrně dlouhá diskuse třeba tady
mobile.facebook.com/groups/domacipivo/po...dr&refsrc=deprecated

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
17 Aug 2022 16:59 #5 by johny
Replied by johny on topic Med do piva?
Zdendo, díky moc za infomace. Zkusím to přidat do whrilpoolu a uvidím. Každopádně zaujal mě příspěvek, kdy to někdo přidal do stoutu. To by mohlo být super

Moderators: novotny.petrJersey