file Žito

  • Lunruj
  • Lunruj's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Member
  • Junior Member
More
06 Sep 2016 12:58 #1 by Lunruj
Žito was created by Lunruj
Jaké máte zkušenosti s vařením piva s přídavkem žitných surovin? Konkrétněji:
1) Máte nějaký trik na usnadnění zcezování? (Pro nezkušené - žito se rozváří a dělá slušné lepidlo, znatelně znesnadňuje zcezování už při 20 % žitných surovin.)
2) Dá se nějak zbavit takového toho drhnutí na jazyku? Domnívám se, že by mohlo pomoci mírné opražení, ale to je použitelné jen u tmavších piv. Může to někdo potvrdit?
3) Typy surovin - sladované/nesladované, různě pražené (včetně karamelového sladu). Jaké dávají chutě? Je lepší např. u tmavého piva dát pražený žitný slad nebo pražené nesladované žito a méně světlého žitného sladu, nebo radši dát světlý žitný slad a barvu dělat ječnými složkami? (Zdá se mi, že to první má svoje výhody.)
4) Cokoli dalšího, co vás napadne.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Sep 2016 14:00 - 06 Sep 2016 14:02 #2 by Bumbik
Replied by Bumbik on topic Žito
1) S kamarády jsme použili 20% podíl žitného sladu do RYE IPA (podle BJCP je 20% max v tomto stylu). V té době jsme zcezovali ještě pomocí manifoldu a v poznámkách mám, že problém nebyl. Jinak na netu jsem našel doporučení, že se může dávat maximálně 60% podíl žitného sladu (max. 5% pro pražené žito i pražený žitný slad, maximální doporučený podíl nesladového žita nevím). S tak velkým podílem nicméně zkušenost nemám a já osobně bych nepřekročil 30% podíl právě kvůli dobrému zcezování. Ono taky bude záležet na konkrétní technologii zcezování. Ale to by ti řekli spíše zkušenější.
Last edit: 06 Sep 2016 14:02 by Bumbik.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Jul 2017 15:44 #3 by Pejr
Replied by Pejr on topic Žito
Cezení pujde líp, když dáš prodlevu cca 20minut na 40 stupnu celsia - při této teplotě se aktivuje enzym beta-glukanáza, která štěpí betaglukany, způsobující onu lepkavost a špatný cezení...
The following user(s) said Thank You: funky

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Oct 2017 11:42 #4 by funky
Replied by funky on topic Žito
Diky za tip, priste vyzkousim tu prodlevu pri 40°C
1) Nedavno jsem varil z 50% zitny a 50% pale ale slad. Scezoval jsem manifoldem a slo to fakt hodne spatne. Predchozi varka byla 20% zita a scezovani probehlo bez problemu.
Nekde na netu jsem cetl ze v nejakem pivovare se scezuje zitny slad pod tlakem. V domacich podminkach to bude asi narocne na vybaveni. Napada me na vystup scezovacky/manifoldu pripojit vyvevu a scezovat podtlakem, nebo mit vzduchotesny rmutovaci hrnec a scezovat pretlakem, treba CO2

2) Zadneho drhnuti na jazyku jsem si u sveho zitneho piva nevsiml.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Oct 2017 09:32 #5 by nameless_one
Replied by nameless_one on topic Žito
scezovanie pod tlakom moze veci este zhorsit, sladovy kolac sa pod tlakom stlaci ,skomprimuje a tekutina bude pretekat este horsie... co urcite funguje je pouzitie ryzovych alebo ovsenych pliev, ktore sa pridaju do rmutovania. Davkujem ich tak cca 100g na kilo raze/ovsu/psenice. Tiez mam overene, ze nesladovana psenica, ovos, raz vo forme vlociek az take problemy pri scezovani nerobi, kedze tie vlocky nie su rozomlete uplne na muku.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Aug 2018 18:24 #6 by funky
Replied by funky on topic Žito
Nedavno jsem varil zitny lezak. Pomer zitneho sladu byl 33%, prodleva 20 min pri 40°C. Scezovani manifoldem. Ze zacatku to slo dobre, ale pak se tok sladiny zpomalil. Trochu jsem varechou rozviril mlato v hrnci, ale moc to nepomohlo. Pak jsem pouzil hrubou silu a zahybal manifoldem a tim ho odlepil ode dna hrnce, sladina zase zacala tect, pochopitelne kalna... Takze priste zkusim ty ovesne nebo ryzove plevy - ackoliv zatim vubec nevim kde je sezenu :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: novotny.petrJersey

User Profile

Advertisement

New Forum Posts

More Topics »

Next Events

No events

New Places

New Comments

  • Duboudyl said More
    Ahoj
    Prepač že som neodpisoval. Malo chodím sem. 5.1.2024
  • Kiwi said More
    Tohle ja naprosto skvělě vysvětlené. Díky moc. 24.8.2023
  • Saraf said More
    Zdravim Suraku, vaříš stále? Saraf, Hrabice 6.1.2023
  • Elousek40 # said More
    Zdravím,ty vaše www.nefunguji,máte nějaké věci... 7.11.2022
  • Bystričan said More
    Ahoj chcel by som vyskúšať variť vlastné pivo. Som... 7.3.2022