file Moc silné pivo

More
01 Aug 2019 21:19 - 01 Aug 2019 21:21 #1 by tom
Moc silné pivo was created by tom
Mám za sebou druhou várku podle stejného receptu z Pivařky. Poprvé jsem uvařil místo 13,5° silnější 15°, ale stane se. Kromě toho, že bylo sladší než bych si představoval a špatně pěnilo, bylo překvapivě dobré a řekl jsem si, že na první pokus to není špatné... Dnes jsem, ale opět vařil podle stejného receptu (Baaster erste ale), držel se ho a dával si hlavně pozor na objem.
6 kg Pale Ale sladu
21 l rmutovací vody
15 l vyslazovací
Použil jsem všechnu vyslazovací vodu, sladiny jsem měl cca 28 l (počítal jsem s odparem, patoků jsem měl max 2 l). Recept cílí na 25 l mladiny, čehož jsem po chmelovaru zhruba docílil. Po whirpoolu jsem kvůli velkému množství kalů stáhl jen 21 l piva, ale v hrnci mi zbylo okolo 3-4 l (souhlasí s receptem). Sebejistě jsem tedy ponořil hustoměr do válce a nemohl jsem uvěřit, že jsem uvařil 16° - OG 1065. (Poprvé jsem dělal zapářku na 38° a podruhé jsem dělal horkou zapářku - dočetl jsem se, že Pale Ale je hodně rozluštěný a je to tak ideální. Z receptu jsem nepochopil jak autor dělá zapářku, každopádně jsem se nejprve seknul o 1,5° a potom o 2,5°)
Mohu vás tedy poprosit o radu, jak takhle neplánovaně silnému pivu předejít? Mám použít více vyslazovací vody, méně sladu nebo to řešit nějak úplně jinak? Rád bych přišel na to, kde dělám chybu a budu rád za všechny odpovědi a rady :)
Attachments:
Last edit: 01 Aug 2019 21:21 by tom.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Aug 2019 11:01 #2 by JImram
Replied by JImram on topic Moc silné pivo
Já bych z 6kg Pale Ale sladu uvařil 21l piva o stupňovitosti 16.1°P. Pro výpočty používám skvělý program MyBrew, efektivita varny 76% a trefuji se velmi přesně na výpočet programu. Objem mladiny zadávám bez kalů, na to mám nastavenou efektivitu varny v programu.
Takže neděláš žádnou chybu, recept zřejmě počítal s podstatně nižší efektivitou, nebo je v něm chyba. Pokud chceš 13.5°, tak nasypej jen 5kg Pale Ale sladu.
Najdi si nějaký program a vždycky si recepty zkontroluj na svoje podmínky, Mybrew můžu doporučit.
Vody máš přiměřeně, možná bych trochu zmenšil množství rmutovací vody a pokud nebude stačit tak zvětšil vyslazovací, ale není to nic zásadního.
The following user(s) said Thank You: tom

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Aug 2019 11:55 #3 by tom
Replied by tom on topic Moc silné pivo
Děkuju moc, příště si radši recept předem překontroluju, snad mi tohle nějak prokvasí :D

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Aug 2019 17:38 #4 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Moc silné pivo
Ahoj, měl by jsi znát efektivitu svojí varny a s ní teprve počítat recepty. Na množství vyslazovací vody v receptu taky nedej, musíš sám vědět jaký máš odpar během chmelovaru. Vyslazuj dokud nemáš požadovaný objem + odpar. Taky si při vyslazování hlídej hustotu. Pokud používáš MyBrew a zadáš do něj po uvaření naměřené hodnoty hustoty a skutečný objem mladiny, vypočítá ti efektivitu tvojí varny pro další vaření, případně ti i zobrazí jakým množstvím vody máš zředit mladinu, abys dosáhl vypočítané hustoty.
The following user(s) said Thank You: tom

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Aug 2019 22:36 #5 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Moc silné pivo

JImram wrote: používám skvělý program MyBrew, efektivita varny 76% a trefuji se velmi přesně na výpočet programu.

Těší mě, že ti program vyhovuje, stejně jako mě :) Taky se trefuji téměř přesně a když to trošku uletí, vždycky přesně vím kde jsem při vaření udělal chybu a rozdíl už předem očekávám. Je vidět, že výpočty které zveřejnil Petr Novotný na svých stránkách a program je používá, jsou perfektně vychytané a skutečně dobře fungují. Chce to však taky trošku vědět jak s programem pracovat, aby výpočty k něčemu byly. Obrací se na mě lidi s dotazy a je vidět že někteří moc věcí nechápou správně. Což určitě nebude tvůj případ a těší mě že někomu program slouží tak jak má.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: novotny.petrJersey

User Profile

Advertisement

New Forum Posts

More Topics »

Next Events

No events

New Places

New Comments

  • Duboudyl said More
    Ahoj
    Prepač že som neodpisoval. Malo chodím sem. 5.1.2024
  • Kiwi said More
    Tohle ja naprosto skvělě vysvětlené. Díky moc. 24.8.2023
  • Saraf said More
    Zdravim Suraku, vaříš stále? Saraf, Hrabice 6.1.2023
  • Elousek40 # said More
    Zdravím,ty vaše www.nefunguji,máte nějaké věci... 7.11.2022
  • Bystričan said More
    Ahoj chcel by som vyskúšať variť vlastné pivo. Som... 7.3.2022