Zdravim .. prodiram se (doslova) nastavenim v programu Brewfather - konkretne nastaveni parametru profiu vybaveni, a jeste konkretneji mi jde o nastaveni polozek v casti "Mash/Sparge Water" - jsou tam dve polozky :
Grain Absorbtion Rate - chapu, ze to urcuje, kolik vody do sebe nasaje slad (tedy kolik vody vlastne "zmizi") .. OK
Water/Grain Ratio - chapu jako pomer voda/slad vystiraci vody - vim, ze obecne doporucovany pomer je 3-4l vody na 1kg sladu .. OK
Tak ale co nevim je, zda se celkove mnozstvi vody bere jako soucet tech dvou polozek, nebo je ta prvni polozka soucasti te druhe

Vim, ze to popisuju ne uplne srozumitelne, tak snad lepe na prikladu:
Pokud chci pouzit pomer 3.8l vody na 1kg sladu a predpokladam ze 1kg sladu "vypije"1 l vody, pak ma to nastaveni byt
1) Grain Absorbtion Rate: 1 a Water/Grain Ratio: 3,8 (ze 3,8l je celkovy pomer a z toho slad vypije 1l )
.. nebo to ma byt ....
2) Grain Absorbtion Rate: 1 a Water/Grain Ratio: 2.8 (ze mych pozadovanych 3.8l/kg vznikne souctem obou tech polozek )
proc se ptam ? Kdyz jsem, ve snaze lepe pochopit co jednotlive polozky nastaveni profilu varny znamenaji, prochazel profily ostatnich uzivatelu Brewfatheru, narazil jsem na to, ze vetsina z nich ma prave polozku Water/Grain Ratio nastavenou na hodne nizkou hodnotu .. nizsi nez to, co jsem se jako zacatecni docetl jako obecne doporuceni ... vetsinou kolem 3 nekdy i niz, treba i 2,4 .. coz mi prijde divny a napovidalo by to, ze se jedna o soucet (tedy verze 2 vyse). Ale nejsem si jistej, tak se ptam ... diky predem za komenty