Čau, díky za příspěvek. To, že se jodová zkouška dělá až po afla amyláze samozřejmě vím, ale asi bych měl doplnit kontext, protože už možná tuším, v čem bude problém. Poslední dvě várky piva mi vyšly výrazně slabší, než měly vyjít. Jedno pivo mělo mít počáteční hustotu 1042 a mělo 1029. Druhé pivo mělo mít 1048 a mělo jen 1036. Včera jsem zjistil, že jsem si blbě namlel slad, protože jak jsem kupoval nový šrotovník a nikde v manuálu jsem nevyčetl, na jakou hrubost se má nastavit, nastavil jsem ho na vyšší hrubost mletí, než měla být (v jednom youtube videu jsem slyšel, že na all in one hrnce by mělo být nějakých 0,045 inche a já měl 0,06 inche - jinak mám tento šrotovník -
www.bahnik.cz/srotovnik-na-slad-2-valcovy-p826/). Protože jsem měl po první várce podezření, že je něco špatně, zkoušel jsem test na přítomnost škrobu již v počátku, protože jsem chtěl vědět, jestli nemám nějaký blbý slad. Myslím ale, že špatně namletý slad by mohl být tou příčinou, protože jsem četl, že v takovém případě je nižší výtěžnost. Jen bych možná doplnil otázku - kdy by měl být ve sladině již přítomný škrob? Asi hned v průběhu vystírky, ne?