Sekundárne Slady

• Marty09
  • Marty09's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
28 Jun 2023 19:19 #1 by Marty09
Sekundárne Slady was created by Marty09
Zdarec mám za sebou 2 várky z Pivarky 2 a musim teda povedať že ma to bavi ale chcel by som si urobiť vlastný recept a trochu viacej sa do toho zapracovať len nechápem výpočty ohľadom sypania sladu..nemyslim ten základný ale tie druhe ktore by som chcel pridat na chuť alebo farbu…je mi jasne že základný sa sype idealne 3-3,5l vody na 1kg sladu..Mám AIO brew monk vysladzujem do 25l po chmelovare mam mladinu na zakvasenie 19L….Chcel by som si vytvoriť následný recept ktorý bude obsahovať základy Pale ale slad Carahell a caramunich I…dám príklad Pale ale si nastavím na 4,20kg a teraz nasledujú tie dva slady ktore neviem ako mám vypočítať aby som sa zmestil do požadovanej hmotnosti…Vedeli by ste mi to vysvetliť?? Ďakujem za každú rozumnú odpoveď. 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
30 Jun 2023 11:47 #2 by FalconCZ
Replied by FalconCZ on topic Sekundárne Slady
V Pivařce jsou tyto výpočty napsané, ale napdají mě dvě jednodušší řešení, buď výpočty které najdeš nahoře v liště pod nástroji www.homebrewmap.com/cs/tools/calculators/original-gravity
nebo si stáhnout aplikaci MyBrew a naučit se s ní pracovat
mybrew.wz.cz/

More
30 Jul 2023 14:04 #3 by Jersey
Replied by Jersey on topic Sekundárne Slady
Ahoj, dneska už výrobce u jednotlivých sladů uvádí i doporučené maximální sypání. Já třeba používám kvůli praktičnosti program brewfather, kde mi to ukazuje i výslednou barvu atd, ale samozřejmě můžeš počítat i ručně. Ty slady se počítají normálně do celku, takže pokud chceš třeba pivo 12° a víš, že potřebuješ 4kg, tak z těch 4kg si určíš procentuální poměry, takže máš třeba 95% pale ale (3,8kg) a 5%(0,2kg) karamel atd.. Samozřejmě je potřeba trošku porozumět tomu pivnímu designu abys to nepřehnal s těmi slady, neb se jich přidává většinou v jednotkách procent, podle toho čeho chceš dosáhnout. Výpočty můžeš dělat dle pivařky, buď dle celkové výtěžnosti nebo metodou efektivity varny, která zohlednuje extraktivnost jednotlivých sladů. Obojí je OK.

Moderators: novotny.petrJersey