Nastavení tlaku CO2 na kyvetě

More
05 Oct 2023 13:37 - 05 Oct 2023 13:48 #1 by Miros
Nastavení tlaku CO2 na kyvetě was created by Miros
Ahoj všem, prosím o radu:

V ležácké kyvětě nuceně sytím plzeňský ležák při 1 st C na vypočtených 0,65 barech (tj. 2,54 vol. co2). Počítám, že to zabere 10-14 dní. Pak odpojím a nechám ležet dalších min. 14 dní, než bude možno konzumovat (prosté ležení).
Jaký hnací tlak pak nastavím při čepování? Kyveta jest osazena přímo přes ball lock - jolli naražeč výčepním kohoutem (tj. žádné vedení piva hadicemi). Servírovací teplota bude mezi 6-7 st C ( tedy obsah se ohřeje z 1 na 6/7st C) Kyvetu mám v lednici řízenou exter. termostatem. Někde na amer. webu jsem vyčetl, že se nastaví na redukčním ventilu  10-12 PSI (0,7-0,8 bar). Bude to dostatečný tlak, nebo pivo bude pěnit popř. ztrácet říz? Jaké máte prosím zkušenosti.
S nadměrnou pěnivostí piva při čepování se potýkám pravidelně (zatím jen ejly, různé receptury). Pravda jest, že tato piva jsem sytil jiným stylem = zrychleně ( 30 min válení kyvety po podlaze s tlakem 1,9 bar - dokud brala plyn). Kyvety a kohout se zdají v naprostém pořádku a čisté- žádné mechanické překážky, o které by se pivo při cestě z kyvety do sklenice rozbíjelo na pěnu, jsem nevypozoroval.
Díky za odpovědi. 
Last edit: 05 Oct 2023 13:48 by Miros.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
05 Oct 2023 14:16 - 05 Oct 2023 14:19 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic Nastavení tlaku CO2 na kyvetě
Trošku podivnej dotaz - protože když si umíš spočítat, že pro úroveň nasycení 2,54 vol. CO2 při 1 °C musíš nastavit tlak 0,65 baru, co ti brání v kalkulačce (předpokládám, že pro výpočet jsi použil místní nástroj ) místo ležáckého jednoho stupně Celsia dosadit výčepní teplotu 7 °C baru?
Výsledkem je 1 bar, což je tlak, při kterém ti zůstane úroveň nasycení piva stejná jako při ležení...

Ohledně druhé části dotazu - nepíšeš, při jaké teplotě jsi zrychleně sytil, ale pokud to byla nízká teplota, tak jsi to pivo přesytil jako prase a nedivím se, že ti pění. Když už nutně musíš sytit zrychleně (tj. pod relativně vysokým tlakem a nízké teplotě), dělá se to jen chviličku (maximálně nižší jednotky minut). 
Pokud jsi kyvetou válel/třepal/kýval po dobu třiceti minut, klidně opět použij tu samou kalkulačku a zkusmo v ní popstupně zvyšuj úroveň nasycení tak dlouho, dokud se ti nezobrazí vypočítaný tlak 1,9 bar.

Příklad: pokud jsi sytil pivo za studena (například po Cold Crash) pod tlakem 1,9 baru, přesytil jsi ho až na úroveň 4,4 vol. CO2.

• Last edit: 05 Oct 2023 14:19 by grádyš.

More
    05 Oct 2023 15:30 - 05 Oct 2023 15:59 #3 by Miros
    Replied by Miros on topic Nastavení tlaku CO2 na kyvetě
    Aaaaaha.
    1) Asi nedokonale jsem si načetl návod nuceného sycení u tebe na webu (" do okamžiku, kdy proud CO2 ustane" vs. dodatek tučným písmem ) takže piva jsem měl stopro přesycené (5 st C a 1,9 bar, dokud kyveta polykala = cca 25-30 min)
    2) mate mě doporučení nakolik nastavit např. hospodský výčep na origoš pivní sudy - www.vycepy.com/jak-nastavit-tlak.html -  základ je 1,6 bar až 2.05 - 2.55 bar dle roč. období, délky vedení, převýšení atd.
    Jaký je vůbec tlak v sudu z pivovaru? Předpokládám, že koncentraci CO2 v pivu by měly mít plus minus stejnou - dle pivního stylu - byť je tam tvořena v CK tanku přirozeně, pak mi uniká proč tak vysoký hnací tlak.

Dále:
    Přesycení tedy asi vysvětluje i náš pěnivý problém s pivem, co jme dali do sudů a šlo na výčep do hospody. Ty jsme sytili stejným způsobem jako kyvety. Nejde mi však do hlavy, proč i po natočení (asi na 5x) nemělo pivo ostrý říz, který by na přesycení poukazoval.
    Problem solved. Holt, z nebe jsem nespadl...
    Děkuji !
    Last edit: 05 Oct 2023 15:59 by Miros.

More
    06 Oct 2023 08:22 #4 by grádyš
    Replied by grádyš on topic Nastavení tlaku CO2 na kyvetě

Nejde mi však do hlavy, proč i po natočení (asi na 5x) nemělo pivo ostrý říz, který by na přesycení poukazoval.
    No tak „nedostatek řízu“ je právě důkaz toho, že je pivo přesycené. Když natočíš jenom pěnu a musíš (dokonce pětkrát) čekat, než sedne, jak by se ty bublinky z pěny dostaly do piva? Z té pěny do něj nazpět nenaskáčou 
    The following user(s) said Thank You: jancek

Moderators: novotny.petrJersey