Grainfather

More
07 Jul 2020 14:45 #41 by harley007
Replied by harley007 on topic Grainfather
Dik za rady ale i pres sitka mam i origo tak tam mam ve spilce kal jeste nez tam dam kvasnice tak mam 2 cm takovou deku myslim ze jsou to srazene bilkoviny a bordel ze sladu i to stacim pres filtry a porad to tam je

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
21 Jul 2020 13:46 #42 by Jamol
Replied by Jamol on topic Grainfather
Při první akci s GF 70 jsem šel na 40 litrů. Trochu mě překvapilo, jak dlouho vše trvalo, ale bylo to tím, že je třeba vychytat řadu dětských nemocí, přece jen jsou některé věci jinak než při klasické práci s hrncem a své dělá i ten větší objem.
Při rmutování vše fungovalo, jak má, ale v jednu chvíli to vypadalo, jako že se zbláznil teploměr a při fázi, kdy se měla držet teplota, šlo to najednou nepochopitelně během minuty strašně rychle nahoru, aby to pak zase rychle kleslo. Nevím, topení bylo nastavené na požadovaný stupeň, běželo jen čerpadlo, "krabička" jinak fungovala taky bez dalších problémů. Ale celkově rmutovací fáze probíhala dobře, jen jsem musel trochu manipulovat s přepadovým odtokem. Scezování šlo strašně pomalu. Tak jsem dle návodu prořízl stlačený slad (možná je problém tady, díky hornímu děrovanému plátu byl asi slad dost napresovaný) a už se to zrychlilo. Při chmelovaru jsem použil pytel vyrobený z doporučované záclony z Ikea. Připáleniny žádné. Chladič odvedl vynikající a rychlou práci. Časově dost náročné je čištění, tedy pokud to chcete udělat hned a pořádně.
A mám za to, že v GF 70 půjde udělat i dekokce, protože odebrání části sladu nebude problém (možná na rozdíl od toho menšího GF). Dekokci ale budu dělat až na podzim, až klesnou teploty.
Jestli někdo nad koupí GF uvažuje, doporučuji, je to výborný stroj. Neviděl jsem in natura ty levnější 60-70 l varianty, ale tady je provedení precizní, materiál vypadá kvalitně a robustně.

More
24 Jan 2021 20:47 #43 by zzbrew
Replied by zzbrew on topic Grainfather
Chystám se na nákup GF30, tak samozřejmě sbírám rady a zkušenosti, stále přemýšlím jestli chmelovar provádět sypáním přímo nebo použít pytlík nebo hop spider... Údajně bez jejich použití se zanáší filtr, má někdo zkušenost, co je ideální? Díky za odpověď! Radek

More
25 Jan 2021 07:08 #44 by sjusko
Replied by sjusko on topic Grainfather
Uvařeno mám v GF něco 25 várek, chmel sypu na volno a je ok.
Když je víc chmelu tak je pak filtr obalený chmelem s kaly a přečerpávání do kvasné nádoby jde o trochu pomaleji ale není to nic zásadního.
Na přečerpávací trubce je uzavírací kohout, kde je prožinka s kuličkou, která slouží jako zpětný ventil a tam se občas něco chytne a trochu se ucpe, ale odstranění tohoto problému je záležitostí na 5 vteřin :-)
The following user(s) said Thank You: zzbrew

More
25 Jan 2021 10:45 #45 by Mastilosaurus
Replied by Mastilosaurus on topic Grainfather
Zdarec...já používám drátěný hopspider, když použiješ větší množství chmelu, tak mi to přijde praktické, něco pochytá hopspider, něco filtr na dně... nedělám whirlpool, protože když jsem to zkoušel a pak jsem zapnul čerpadlo, stejně se kal na dně rozvíří... takže hopspider mi přijde fajn v tom, že velkou část pochytá...

More
25 Jan 2021 14:24 #46 by zzbrew
Někde jsem četl, že hop spider ovlivňuje teplotu, ale předpokládám, že ne tak výrazně, aby se to projevilo v chmelovaru. Každopádně díky všem za odpovědi, obávám se, že se ještě budu ptát dál... Některé věci jsou mi pořád ne zcela jasné, byť jsem zkouknul docela dost videí na téma vaření v GF.

More
25 Jan 2021 15:39 #47 by sjusko
Replied by sjusko on topic Grainfather
Uvař si v tom jednu dvě várky bez hop spideru a když to nebude vyhovovat tak si ho pořiď.

More
25 Jan 2021 15:42 #48 by zzbrew
Díky, jasná věc!

More
25 Jan 2021 15:45 #49 by Jamol
Já jsem si podle doporučení udělal sáček ze záclony v Ikea - jmenuje se Theresia. No a funguje to dokonale.

More
25 Jan 2021 15:50 #50 by zzbrew
To bude evidentně nejlevnější řešení...

More
18 Apr 2021 11:08 #51 by prism
Replied by prism on topic Grainfather
Nazdar, zajímaly by me Vaše další zkusenosti s GF 70. Máme GF 30 a je pravda, ze várka je hned v coudu. Přitom vynaložené energie a čas by byl stejný. Tak se synem taky uvažujeme o GF 70. Akorát bychom museli dokoupit větší kvasnou nádobu a pak nevím, jak ohřát tolik vody na vyslazovani. Máme tu rychlovarnou konvici od GF a ta je max na 16 litru. Tak díky za odpověď a za radu. S pozdravem F. Blaha.

More
18 Apr 2021 18:15 #52 by Vikyvar
Replied by Vikyvar on topic Grainfather
Zdravím, GF 70 je skvělý. S každou další várkou se vychytá nějaká nejasnost, člověk se prostě pořád učí. Jak bylo již někde uvedeno, není to opravdu jen o tom, že se nalije voda, slad a čeká se. také jsem si ho pořídil hlavně proto, že je možné najednou udělat mnohem víc piva.
Kvasná nádoba - používám dvě na 25 litrů. Výhoda je v tom, že se dá trochu experimentovat (použít v každé jiný druh kvasnic). Vodu na vyslazování ohřívám v zavařovacím hrnci, který jsem dřív používal na klasické 20 l vaření v hrnci.
The following user(s) said Thank You: prism

More
21 Apr 2021 06:51 #53 by prism
Replied by prism on topic Grainfather
Díky za odpověď

More
01 Oct 2021 09:45 #54 by Jamol
Chtěl bych tady nadhodit jedno téma, které se moc neprobírá, ale nás domovarníky asi dost zasáhne. Konkrétně energetická politika (dopad zdražování emisních povolenek, Green Deal, likvidace tradičních elektráren apod.). Protože až se tyto věci skutečně rozjedou naplno a elektrika bude 4x, 5x a možná ještě mnohem draží než dnes, budeme ještě vůbec produkovat domácí pivo? Tedy my, co jedeme na elektriku: Je pravda, že pivovary jako GF, ale i jiné z této kategorie sežerou docela dost. Bohužel trend je takový, že kvůli ekoteroristům a politikům v jejich vleku bude v tomto směru brzy velice draho.
The following user(s) said Thank You: Pittvajzer91

More
06 Dec 2022 13:27 - 06 Dec 2022 13:34 #55 by Pauli
Replied by Pauli on topic Grainfather
Zkusím tu nastřelit výpočet s novou průměrnou cenou za kWh 10kč. Řekněme, že bys rmutoval na 50% výkonu 90 minut, a chmelovařil naplno, tj na 2500w taky 90 minut, máš to 1250w * 1.5 + 2500w * 1.5 = 5,6kWh.

To je 56,- pokud počítám správně?
Takže když kWh stála 5kč, stála tě elektřina 28,- na várku. Podle mě to není koníček ohrožující věc.

EDIT: 
Reálnější příklad: Já mám BrewsterBeacon 40, ten má max výkon 2500w. Chmelovar jedu cca na 1800w 60 minut. Rmutuju cca hodinku, započtu ještě ohřev vyslazovací a vystírací vody (celkem 45l), to mi vyšlo na 2,6 kWh.
Ohřev vody: 2,6 kWh = 26,-
Rmutování: 1,25 kWh = 12,50-
Chmelovar: 2 kWh = 18,-
Celkem: 56,50

Last edit: 06 Dec 2022 13:34 by Pauli.
The following user(s) said Thank You: grádyš, Vikyvar

More
06 Dec 2022 21:22 #56 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Grainfather
Nesouvisí to přímo s tématem / GF/. ale podobně mi vyšla kalkulace na 8kw hořák s propanbutanovou bombou při aktuální ceně 550.- za bombu na 50l várku.

More
06 Dec 2022 21:25 - 06 Dec 2022 21:28 #57 by Berry309
Replied by Berry309 on topic Grainfather
Mám v plánu natočit video o spotřebě elektřiny. Mám od kamaráda elektrikáře už udělané podružné měření. Ted když chci koupit all in one tak to znovu nabralo na intenzitě. Napojím do toho varnu (nejspíš brewster) zavařovák na vyslazování a pak lednici co mám jako spilku na ležáky. A pak bude jasné kolik to spotřebuje. Počítám koncem ledna nebo začátkem února by to mohlo být.

www.youtube.com/@domacipivo
Last edit: 06 Dec 2022 21:28 by Berry309. Reason: chyba

More
07 Dec 2022 14:39 #58 by Jersey
Replied by Jersey on topic Grainfather
Pecka!

Moderators: novotny.petrJersey